Programul ISPICE - Analiza tranzitorie .TRAN - 3

Circuite de amplificare realizate cu amplificatoare operaţionale

 

 

          Prezenta lucrare îşi propune să familiarizeze studenţii cu aplicarea analizei tranzitorii (.TRAN) la schemele de amplificare de semnal mic realizate cu amplificatoare operaţionale.


Figura 1. Amplificator neinversor cu AO tip uA741

 

          Schema electrică din Figura 1 reprezintă un amplificator neinversor realizat cu un amplificator operaţional. Se consideră o sursă de intrare sinusoidală cu tensiunea de 100mV vârf la vârf şi o frecvenţă de 1kHz. Să se determine forma de undă a tensiunii de ieşire utilizând analiza tranzitorie, punctul static de funcţionare al circuitului şi puterea totală disipată. Circuitul este alimentat diferenţial cu 15 Vcc.

         

          Să se efectueze analiza tranzitorie pentru trei valori diferite ale rezistorului de sarcină RLOAD (de exemplu pentru 100, 500 şi 1000 de ohmi) urmărindu-se modificarea formei de undă a tensiunii de ieşire. Să se determine coeficientul de distorsiuni al semnalului de ieşire utilizând analiza Fourier.



Figura 2. Amplificator inversor cu AO tip uA741

 

          Să se repete analiza pentru schema din Figura 2. Se va repeta simularea şi se vor observa modificările care apar în forma de undă a tensiunii de ieşire dacă modificăm amplitudinea semnalului de intrare de la 1Vvv la 20Vvv (în paşi de 5V). Se consideră că sursele de alimentare au tensiunea de 15Vcc.


 

Figura 3. Amplificator diferenţial cu AO tip uA741

 

          Să se repete analiza pentru schema din Figura 3. În acest caz sursele de intrare sunt sinusoidale, cu amplitudinea de 100mV şi frecvenţa de 10kHz. Se vor considera mai multe cazuri particulare (tensiuni diferite şi/sau frecvenţe diferite, observându-se comportarea circuitului). Se consideră că sursele de alimentare au tensiunea de 12Vcc.

          Pentru schema din Figura 1 să se determine - folosind analiza Fourier, nivelul distorsiunilor armonice de la ieşire şi amplitudinile armonicelor de ordinul 2 până la 9.

 

 

          Rezultatele tuturor simulărilor se vor consemna în caietul de laborator.